Kan dit hus kalkes?

De fleste facader kan kalkes, men nogle egner sig bedre end andre.

KALK-testen

Du kan nemt teste, om din facade kan kalkes ved at tage en vandslange og spraye facaden over. Hvis vandet suges ind, kan du kalke den. 

Facader du bør kalke
Den optimale facade at kalke er en mur opført med kalkbaseret mørtel som er pudset op eller berappet med kalkpuds. Det gælder de fleste huse bygget før 1960.

Murede bygninger som er blevet overfladebehandlet med andet end kalk kan godt kalkes, men det kræver, at facaderne først bliver renset helt af for maling og murene evt. repareres med kalkmørtel inden.

Facader du kan kalke
Murværk opført med cementbaseret mørtel og oppudset/berappet med cementpuds er mindre sugende og giver umiddelbart en dårligere vedhæftning og dermed holdbarhed af kalken. Da den samtidig er meget tæt, opnår du ikke nogen byggetekniske fordele ved at kalke facaden. Til gengæld får du med kalk en levende overflade, som giver en blød refleksion af lyset.

Facader du ikke bør kalke
Det giver ikke mening at kalke murværk opført og oppudset med cementmørtel, som efterfølgende er overfladebehandlet med en plastbaseret facademaling. Der kan ikke kalkes direkte på malingen, og selv når den er renset af, er der ikke en optimal bund at kalke på. Hvis der er anvendt silikatmaling, som går i forbindelse med pudset, kan den slet ikke renses af. Her er det derfor bedre at fortsætte med at male facaden. Det samme gælder rene betonmure, som er endnu tættere i overfladen.

Go to top