Cement eller kalkmørtel?

En bygning skal altid efterbehandles med den mørteltype, det er brugt til opmuring, hvis byggeriets æstetik og byggetekniske egenskaber skal bevares.

 

Byggeri før efter 1960

Arbejder du på byggeri fra før 1960?
Frem til 1960 byggede vi primært med kalkmørtler i Danmark. Arbejder du på bygninger fra før 1960, bør de derfor altid vedligeholdes med kalkmørtel.

Anvender du cement på et hus bygget med kalk, ødelægges bygningens åndbarhed, og du risikerer, at der ophobes fugt og salte under den påførte cement. Ophobet fugt kan både påvirke indeklima og på sigt føre til, at mørtlen ødelægges. Cementens lavere trækstyrke kan desuden medføre revner i stenene, når muren sætter sig.

Her kan du læse mere om, hvilke af vores kalkmørtler, der kan anvendes til ældre bygninger, og hvad du skal være opmærksom på, når du arbejder medkalk.

Arbejder du på byggeri fra efter 1960?
Efter 1960 har vi primært bygget med cementmørtler i Danmark. Arbejder du på nyere byggerier, bør du derfor altid benytte cement, da kalkmørtel ikke kan hæfte på byggerier bygget med cement. Der findes dog også huse bygget med kalk fra efter 1960. Derfor: Er du i tvivl, bør du kontakte en rådgiver.

Skal du bygge nyt?
Vi anbefaler kalkmørtel, da kalkmørtel lader murværket ånde, er fri for skadelige stoffer og kan skilles fra stenene og genanvendes i fremtidige byggerier. Herudover er kalk også mere elastisk end cement, hvilket mindsker behovet for dilatationsfuger, da muren kan sætte sig uden, at du risikerer sætningsskader i stenene.

Hvorfor vælge kalkmørtel?

1. Murværket kan ånde
Moderne byggematerialer som cement er ofte så tætte, at fugt og damp ikke kan slippe ud gennem murværket.
På grund af de åbne porer i kalken lader kalkmørtler muren ånde, hvilket bidrager til et sundt og behageligt indeklima. 

2. Murværket kan genanvendes
Byggebranchen genererer cirka 30 procent af den samlede affaldsmængde i Danmark. Med vores Cradle to Cradle-certifcerede produkter, har vi skabt en mørtel, der kan skilles fra murstenene, så murværket kan genanvendes, og vi mindsker byggeriets miljøbelastning. 

3. 30 procent mindre CO2
Kalkmørtel-produktionen udleder op til 30% mindre CO2 pr m2 muret væg end ved produktionen af cementmørtel.

4. Færre dilatationsfuger
Hvor cementmørtel bliver så hårdt, at murstenene kan knække, når bygningen sætter sig, er kalkmørtel elastisk og lader murværket arbejde. Det mindsker behovet for dilatationsfuger. 

5. Undgå skadelige stoffer
Vi opholder os 90 procent af tiden i bygninger. Alligevel er vores byggematerialer fyldt med  indholdsstoffer, som vi ikke kender konsekvenserne af. Vores Cradle to Cradle-certificerede kalkmørtler består ganske enkelt af kalk og sand og er fri for skadelige tilsætningsstoffer.

 


Go to top