Kalk eller plastmaling?

Den ultimative guide til valg af facadebehandling

Huse fra før 1960 skal kalkes
Er dit hus bygget før 1960, eller er det bygget i kalk, bør du altid efterbehandle det med kalk. For mens kalk lader muren ånde, lukker nyere plastbaserede materialer facaden. Et ældre hus, der er behandlet med plast, kan derfor ikke komme af med fugt, og det øger risikoen for afskalninger og frostsprængninger.

Kalkning er godt for indeklimaet i ældre huse
Kalk er det mest åndbare af alle overfladebehandlinger. På grund af de åbne porer i kalken kan muren ånde, og fugt kan passere gennem den. Det mindsker risikoen for problemer med fugt og svamp i huset - hvis dit hus er bygget med kalk. Bruger man plastmaling på ældre huse, nedsætter man huset naturlige åndbarhed.

Kalkning er nemt og billigt at vedligeholde
Det er en myte, at kalk er besværligt at holde ved lige. Kalker man med de rette metoder og under de rette forhold, er det nemt at kalke. Samtidig er kalk langt den billigste løsning til vedligeholdelse. Med 6 spande kulekalk, som kan købes til cirka 3300 kroner, kan du kalke en hel sognekirke. Det kræver dog, at facaden ikke allerede er behandlet med plast- eller cementbaserede materialer.

Kalkning har en lang holdbarhed
Kalker du med en kulekalk, der har lagret i mindst 2 år, holder kalkningen i op til 10 år og ældes med ynde.

Kalkning giver muren en levende overflade
Kalkkrystaller reflekterer sollys på en lysende og levende måde, der understreger lys og skygge på facaden. Det gør en kalket overflade ekstra varieret og karakterfuld.

Kalk er fri for skadelige stoffer
Kalk er et rent naturprodukt i modsætning til malerprodukter, der alle indeholder mange forskellige kemikalier – også de mest naturlige af slagsen. Alle vores kalkprodukter er desuden Cradle to Cradle-certificeret.

 

Materiale

PAM

Kalk 0,4
Olieemulsionsmaling 0,6
Cementpulvermaling 0,8-1,0
Mineral-silikatmaling 1-1,5
Siliconatmaling 2
Kunstgummimaling 2-2,5
Plastmaling 2-5
Acrylplastmaling  2-7
Alkydoliemaling 5-10
Oliemaling 17-18

 

 PAM angiver, hvor modstandsdygtigt over for fugt et materiale er.

Kilde: Beboerforeningen for Dragør Gamle By (find artiklen her).

Go to top